Harrastuksena
KEPPIHEVOSET
Keppihevoset ovat hyvin monipuolinen harrastus. Se jakautuu muun muassa urheiluun, käsitöihin ja valokuvaukseen. Jokainen harrastaja pystyy valitsemaan itselleen parhaiten sopivan tavan harrastaa, tai vaikka yhdistellä kaikkia osa-alueita.
Keppihevosella ratsastus voi parhaimmillaan olla hyvin raskastakin urheilua, joka vaatii kovaa treeniä, valmentautumista ja kehonhuoltoa. Käsityö- ja valokuvauspuoli taas haastavat luomaan yksilöllistä taidetta ja kehittämään omaa kädenjälkeä.
Vaikka eri harrastustavat poikkeavat toisistaan joskus hyvinkin paljon, niitä yhdistää itsensä kehittäminen lajin parissa, oman työskentelynsä kriittinen analysointi ja onnistumisen tunteet.
Minä harrastajana
Aloitin keppihevosharrastuksen vuonna 2008 ollessani 9-vuotias. Innostus lähti Villivarsa-lehden jutusta, jossa aukeama oli täynnä kuvia erilaisista, toinen toistaan hienommista keppihevosista. Niin saivat alkunsa ensimmäiset itse tekemäni kepparit. Ensimmäiset syntyivät vanhoista sukista, mutta nähtyäni netissä kuvia kolmipalaisista kankaisista hevosista, aloin työstää myös niitä.
Talleja minulla oli monenlaisia. Oli pyörävarastoon tehtyä tallia, pahvilaatikoista kyhättyä tallia ja pieneen piharakennukseen rakennettua tallia. Näiden kanssa puuhailin yksin, kunnes yksi ystäväni innostui myös keppihevosista vuonna 2012. Hänen kotinsa pihalta löytyi pieni leikkimökki, johon rakensimme karsinat trukkilavoista. Kaikki hevosemme muuttivat sinne ja alkoi realistisen harrastamiseni kultainen aika. Puuhailimme yhdessä keppihevosten kanssa lähes päivittäin ja järjestimme jopa yhden leirinkin kesällä 2013.
Ratsastin hevosillani aktiivisesti vuoteen 2014 asti, jonka jälkeen harrastus alkoi hiipua teini-iän muiden kiinnostuksen kohteiden tieltä. Vuonna 2015 valmistui vielä muutama hevonen, minkä jälkeen kaikki meni jäihin noin viideksi vuodeksi.
Keväällä 2020 muistin taas keppihevoset. Pienen someselailun jälkeen innostuin uudelleen sen verran, että aloin valmistaa jälleen hevosia. Tällä kertaa perustin myös Instagram-tilin, jonka kautta myin tekemiäni keppareita eteenpäin. Vuotta myöhemmin hankin Y-tunnuksen ja siirsin myyntini verkkokauppaan.
Vuonna 2021 toteutin viimein lapsuuden haaveeni ja aloin myös kilpailla - koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Lajikseni valikoitui lännenratsastus, koska se sattui sopimaan omaan kuntotasooni. Pian myös huomasin olevani siinä hyvä melko luonnostaan. Tulosta ei kuitenkaan tullut heti. Noin vuosi myöhemmin olin päässyt siihen pisteeseen, että yllätyksekseni palkintosijoja alkoi tippua. Nyt olen kilpaillut kahtena vuonna SM-kisoissa lännenratsastusluokassa, joissa paras sijoitukseni on hopea. Kilparatsunani toimii kukas muukaan kuin luottopoika Bliss, jonka kanssa olimme ehdolla Vuoden länkkäratsukoksi SKHH ry:n Titteligaalassa vuonna 2022.
Toinen iso haave oli omistaa hevonen, joka olisi saavuttanut muotovalion arvon. Siihen tuli tilaisuus vuonna 2023, kun aavistelin akhalteke-oriillani Korpilla olevan potentiaalia näyttelykehiin. Ennen Korppia olin toki osallistunut useisiin näyttelyihin aikaisemmin tekemilläni hevosilla ja käsialani kehittyi pikkuhiljaa kohti tavoitetta. Tein Korpin alunperin myyntihevoseksi, mutta mitä enemmän sitä katselin, sitä varmemmaksi tulin siitä, että tähteni oli syntynyt.
Korppi aloitti näyttelyuransa tammikuussa 2023, ja se huipentui saman vuoden kesäkuussa SM-kisoihin. Kolmet viralliset näyttelyt, kolme luokkavoittoa, kolme MVA-sertiä sekä kolme Best In Show 1 tulosta ja Korppi oli muotovalio vain puolessa vuodessa. Tuo hetki oli ehdottomasti hevostentekohistoriani kohokohta.
Huipulla on hyvä lopettaa, ja sen sekä motivaation hiipumisen myötä olen lopettanut hevosten teon. On toki mahdollista, että inspiraation syttyessä teen silloin tällöin uuden hevosen, mutta tavoitteellisempi myyntitoiminta on päättynyt.
Tutustu lajiin lisää näiden linkkien kautta
PURR Temporary Bliss "Bliss"
Kep Mva Fn PURR Scorpion "Korppi"